Færingerne


Forlag: Amanda Books
Útgávuár: 2017
Prísur: 184.00
ISBN: 978-87-995592-7-5
Rithøvundi: Bergtóra Hanusardóttir
Evni: Bøkur til ferðafólk
Ikki innbundin
Støða: Á goymslu
Síðutal: 396

Legg í kurv     -     Læg i kurv     -     Add to basket      Basket
Um bókina
Bergtóra Hanusardóttirs første roman på dansk handler om unge menneskers udlængsel og deres forsøg på at skabe en meningsfuld tilværelse som fremmede i Danmark. Handlingen udspiller sig i 1960erne, hvor et færøsk kærestepar ? Sólja og Rói ? kommer til København for at studere uden på forhånd at have gjort sig klart, hvad det betyder at blive omplantet fra et lille samfund, hvor alle kender alle, til en storby hvor menneskene er mere anonyme og konkurrencen hårdere. Da romanen udkom på færøsk, vakte den opsigt, fordi den var det første forsøg på at skildre, hvad der skete med de generationer af færinger, der var nødt til at bryde op og rejse til København for at få en videregående uddannelse.

Historien kredser om kulturmødet mellem færinger og danskere og belyser det fra begge sider, samtidig med at den opruller dramaet omkring de unge hovedpersoner, som kæmper for at finde fodfæste i den nye kultur men må betale prisen i form af et ødelagt parforhold og voksende rodløshed.

?Rói ønskede at sikre sin fremtid som mand med kone og børn. Men kunne han leve uden hav? Og kunne han leve uden fjelde??

Sådan gengiver Bergtóra Hanusardóttir i Færingerne den unge Róis tanker, inden han i 1964 rejser til København for at uddanne sig til ingeniør. Hans kæreste Sólja følger efter med en drøm om at blive læge. Alt er nyt og spændende, men snart melder det dybe savn efter fjeldene sig. De kæmper for at overvinde sproglige og kulturelle forskelle ? samtidig med at de deltager livligt i færøske fester på kollegierne og i bådehuset Neystið. Faste rutiner med at hente post, fårekød og rejsende ved den legendariske rutebåd Tjaldur udgør en tryg livline til hjemlandet. Men fristelserne lurer, og det unge pars kærlighed sættes på en hård prøve.

Bergtóra Hanusardóttirs smukke naturskildringer danner baggrund for den dramatiske historie. Den færøske kunstner Tróndur Patursson har malet akvarellerne til omslaget.