Færøknust


Forlag: Nordatlantens Brygge
Útgávuár: 2014
Prísur: 200.00
ISBN: 978-87-993600-5-5
Rithøvundi: Edward Fuglø
Evni: List og listagreinir
Ikki innbundin
Støða: Útseld
Síðutal: 47


Um bókina
Den færøske kunstner Edward Fuglø (f. 1965) er på en og samme tid en original outsider og en helt central figur i den færøske kultur! I årevis har han stået på sidelinjen i sin færøske striktrøje, råbt op og kritisk kommenteret såvel det dominerende færøske landskabsmaleri, øsamfundet, Danmark og rigsfællesskabet samt verden som sådan. Han har stædigt krævet sin plads i en kultur og tradition, der har haft svært ved at afgive plads til fornyelse eller alternative anskuelser. Et fænomen som udstillingstitlens ordspil på Færøkunst minder os om: en stærk tradition har også en destruktiv side!

Edward Fugløs værker er vist i hele Norden, og han har de seneste 10-12 år indtaget en afgørende rolle på den nordiske kunstscene. Oprindelig udskældt for "bare at male illustrationer" og sat i bad standing for at udfordre bl.a. den færøske landskabstradition med sine figurative allegorier, er Edward Fugløs værk - rapkæftet, underfundigt og med humoristisk samfundskritisk bid - i dag placeret på gallerier, museer, kirker og i private samlinger, og han står bag monumentale offentlige udsmykninger, stribevis af færøske frimærker og ikke mindst det færøske lagting og landsstyres officielle gave til H.M Dronningens 40 års regentjubilæum.

Men Edward Fuglø er ikke færdig med at skræppe op, selvom han har fået både vægplads og bred anerkendelse. Når hans klassiske motiver med fuglehoveder på jakkesæt nu er skiftet ud med fiskehoveder, så er det netop Færøernes aktuelle fiskeristrid med EU og stridens synliggørelse af rigsfællesskabet som utidssvarende, der er kommet under lup og pensel.

Edward Fuglø er med andre ord højaktuel, vital og tilbyder intet mindre end et alternativt blik - Fugløperspektivet - på os selv og vores nordatlantiske naboer.

Edward hevur á hevur áður luttikið í føroyskum bólkaframsýningum á Norðurbryggjuni, men nú letur tað norðurlendska mentanarhúsið í Keypmannahavn dyrnar upp fyri eini serframsýning við eini røð av gomlum og heilt nýggjum verkum frá tí viðurkenda klaksvíksinginum.

Heitið á framsýningini er FÆRØKNUST ©, og Norðurbryggjan sigur soleiðis um hana:

- Vit FÆRØKNUST © tekur Fuglø av tí avbjóðingini, sum hann á mangan hátt hevur møtt sum listafólk, og sum hann treiskur hevur arbeitt ímóti ígjøgnum sína yrkisleið. Hvussu sleppur ein undan ráðaríkari ella áleypandi mentan? Hvussu skapar ein pláss til annan hugsunarhátt? Í sínum týðiliga myndamálið tekur Fuglø hornatak við evni, sum knýta seg til danska kongaríkið, Evropeiska Samveldið, familjuna og alheimsgerðingina.