Kold krig


Forlag: Kulturstyrelsen
Útgávuár: 2014
Prísur: 199.00
Rithøvundi: Morten Stenak
Evni: Søga og samfelag
Ikki innbundin
Støða: Á goymslu
Síðutal: 215

Legg í kurv     -     Læg i kurv     -     Add to basket      Basket
Um bókina
25 fortællinger fra Den Kolde Krig
Kulturstyrelsen har udpeget 25 koldkrigsfortællinger, der rummer interessante anlæg og tegner væsentlige historier om forsvaret og den civile beskyttelse under Den kolde krig. De 25 fortællinger indeholder blandt andet bunkers, depoter, tårne, radarer, kaserner, øvelsesterræn, flyve- og flådestationer. Mange anlæg har tidligere været hemmelige, camouflerede og utilgængelige. Der er alt fra brutal betonarkitektur, til sindrige stålkonstruktioner og elementære elementbyggerier.

Efter Den Kolde Krigs endelige afslutning i 1991 er mange bygninger og anlæg blevet overflødige, og der er sket store forandringer af det militære beredskab og den civile beskyttelse.

Kulturstyrelsen har derfor vurderet, at der var hastende behov for at udpege nogle karakteristiske anlæg, der fortæller om totalforsvaret og de mange mærkværdige funktioner, som kendetegnede totalforsvaret under Den kolde krig.

De udpegede anlæg er ikke fredede. Kulturstyrelsen vil de kommende år samarbejde med ejerne, kommunerne og de lokale museer for at sætte fokus på de kulturhistoriske, arkitektoniske og miljømæssige værdier og diskutere mulighederne for bevaring gennem f.eks. kulturmiljøarbejde, lokalplanlægning, genanvendelse, adgang og formidling.

Totalforsvar af Danmark
Under Den kolde krig opbyggede staten et komplekst totalforsvar, som havde kriseplaner for alle samfundets nøglefunktioner. Det var et kolossalt militært og civilt beredskab, hvor flyvevåbnet, søværnet, hæren, NATO, hjemmeværnet, civilforsvaret, politiet og de civile myndigheder havde hver deres opgaver.

I fredstid blev kommandovejene øvet utallige gange, så man var sikker på, at totalforsvarsplanerne var realistiske og tog højde for alle indbyggere. Landet skulle forsvares, reserven mobiliseres og borgerne beskyttes.

Udpegningen tager udgangspunkt i ca. 1.400 statslige og statsstøttede anlæg fra Den Kolde Krig, som tilsammen udgør op mod 18.000 bygninger. Arbejdet bygger på eksisterende viden og afspejler det nuværende forskningsniveau. Anlæggenes konstruktion og arkitektur har tydeligvis ikke været nøjere undersøgt i den hidtidige koldkrigsforskning, som mere har beskæftiget sig med politisk-diplomatiske problemstillinger, græsrodsbevægelser og biografiske fortællinger.

Mere viden søges
Vi savner derfor meget viden, som kan understøtte forståelsen af anlæg i alle dele af totalforsvaret. Det betyder blandt andet, at det lokale civile område ikke er særlig godt belyst og repræsenteret i udpegningen.

Det er håbet, at historien om Den kolde krig og anlæggene kan give borgerne større forståelse for den lokale kulturarv. De 25 koldkrigsområder har også stort turistpotentiale. Både i EU og omkring Østersøen er der initiativer i gang for at fremme koldkrigsturismen.

De 25 koldkrigsfortællinger
1.Flådestation Frederikshavn
2.Våbenarsenalet i Elling
3.Brændstofforsyningen ved Gadholt og Understed
4.Regeringsanlægget i Rold Skov
5.NATOs hovedkvarter i Finderup
6.Forsvaret hovedkvarterer i Karup og Aarhus
7.Militærnægterlejren i Kompedal
8.NATOs støttedepoter i Klosterheden, Jerup og Esbjerg
9.Hjemmeværnskolen i Nymindegab
10.Øvelsesterrænet ved Oksbøl
11.Flyvestation Skrydstrup
12.Kommunale kommandocentraler i Odense, Skanderborg og Hadsund
13.Langelandsfort og overvågningen af Storebælt
14.Depotområdet ved Jyderup
15.Antvorskov Kaserne
16.Civilforsvarets kaserne i Næstved
17.Luftrumsovervågning ved Stensved og Skovhuse
18.Luftmeldeposter på Vestsjælland med varslingscentral i Nykøbing F.
19.Stevnsfort og overvågningen af Øresund
20.Københavns luftforsvar ved Sigerlsev og Ejbybro
21.Storkøbenhavns civile beredskab
22.Sjælsmark Kaserne
23.Civilforsvarets mobiliseringsdepot i Esbønderup
24.Efterretningsvæsenets lytteposter ved Dueodde og Sandagergård
25.Bornholms Værn