Myten om rigsfællesskabet


Forlag: Lindhardt og Ringhof
Útgávuár: 2000
Prísur: 132.00
ISBN: 87-595-1319-5
Rithøvundi: Høgni Hoydal
Evni: Søga og samfelag
Ikki innbundin
Støða: Útseld
Síðutal: 116


samandráttur
Danmark er en enhedsstat med en grundlov, en statsleder, en regering. Men igennem de sidste 50 år er der opstået en myte om et" rigsfællesskab" mellem Danmark og de to hjemmestyrer på Færøerne og Grønland.

Denne myte har på Færøerne ført til politisk ansvarsforflygtigelse, økonomisk kollaps, asociale systemer og kulturel skizofreni. Den har dækket over Danmark spil med de nordatlantiske trumfkort under den kolde krig. og den har ødelagt Færøernes muligheder for at udvikle sig og tage internationalt ansvar.

De sidste to år har det politiske flertal på Færøerne forberedt oprettelsen af en suveræn fæøsk stat, så færingerne påtager sig det fulde avsvar for egne handlinger. Man ønsker at komme ud af det retlige ingenmandsland og det nedværdigende økonomiske klientforhold og på det nye grundlag indgå et virkrligt og forpligtende fællesskab med danmark.

Høgni Hoydal, der har det politiske ansvar for porcessen, redegør i denne bog for dens baggrund og de visioner, der driver den fremad: visionen om et færøsk samfund, hvor magt og ansvar følges ad. Visionen omet nyt og værdige fællesskab mellem Danmark og Færøerne. Og visionen om mikrostaten som demokratiets og bæredygtigbhedens mulighed i globaliseringens århundredede.